Kloppend hart

Deze herontwikkeling van de KPN locatie aan de Tweebaksmarkt zorgt dat het leven in een slecht doorbloed deel van de Leeuwarder binnenstad weer gaat stomen. Looplijnen gaan open, het Droevendal wordt verbonden met de Galileër Kerkstraat. Er komt licht, de ruimtes krijgen lucht. Er gaat groen groeien. Er komen weer mensen wonen, verblijven en werken. Het huidige in zichzelf gekeerde complex transformeert in een open, uitnodigend en toegankelijk stuk binnenstad, dat weer bruist van energie.

De herontwikkeling behelst het nieuwe gebruik voor de voormalige PTT gebouwen. Deze zijn in de loop van de 20ste eeuw gebouwd, verbouwd en aangebouwd. Aan de Tweebaksmarkt staat het oudste, en meest geornamenteerde deel.

Door op een aantal plekken grotere openingen te maken, en dichte stukken van het complex weg te halen, ontstaat lucht en licht in het gebied. Zo kunnen we tuinen maken, waardoor de gebouwen in een groene, aangename leefomgeving komen te staan. In deze ruimte maken we op strategische plekken nieuwe, frisse, transparante gebouwen, waardoor een optimistisch geheel ontstaat, met een veelheid aan gebruik.

Oudere Leeuwarders komen aan de voorname Tweebaksmarkt wonen met een rustige hof erachter. Een jong internetbedrijf vindt er ruimte in het bedrijfsverzamelgebouw. Studenten die net in Leeuwarden zijn aangekomen, vinden in een deze bruisende omgeving allerlei voorzieningen als een coffeecorner, een bookshop, laundry, ontmoetingsplek, studentcentre enzovoort. Zo schept ruimtelijke vernieuwing voorwaarden voor een levendige stad.

Zie ook: KLOPPEND HART
Opdrachtgever: Slokker Vastgoed
Tags: wonen, baksteen, renovatie, kantoor, stedenbouw