Emoji Architecture

Het centrum van Vathorst kenmerkt zich door een levendige mix van functies die aan een oorspronkelijk, landschappelijk lint staan. Attika Architekten is verantwoordelijk voor het Masterplan van het Centrum van Vathorst (2004) en het ontwerp van een deel van de 1e fase (2009).

Met de bouw van de 2e fase ontstaat een volwaardiger winkelcentrum, passend bij de omvang van Vathorst. Winkels, horeca en appartementen zorgen voor een gezellig plein, dat naadloos aansluit op het reeds bestaande deel van het winkelcentrum. De uitbreiding bestaat uit twee bouwblokken waarvan het grootse naast winkels aan het plein een supermarkt van 2000 m2 omvat. Daarboven zijn 23 appartementen langs de contour geplaatst zot dat ze plein- en straatwanden vormen. De architectuur kent een strak raster van gemetselde dammen en betonbanden die op de knooppunten zijn verbijzonderd. In diepe neggen liggen kozijnen die soms dienen als frans balkon, voorzien van een door Attika Architekten ontworpen hekwerk. Dit hekwerk is als balusterloze afscheiding langs de galerijen en trappen terug te vinden.

De architectuur springt over naar het tegenovergelegen bouwblok dat centraal in de as van het winkelcentrum ligt. Een klok op de gevel en 22 emoticons doen recht aan deze bijzondere positie. Attika Architekten ontwierp ook de openbare ruimte. Een blonde vloer met keramische klinkers vormt het plein waar op een oude eik de hoofdrol speelt. Typisch Amersfoortse zwerfkeien maken het plein vrij van autoverkeer.

Opdrachtgever: MAB Development, Stable International
Foto’s: Bart van Hoek, Attika Architekten
Tags: winkel, wonen, plein, openbare ruimte, baksteen, dakgroen, zwerfkei, supermarkt, nieuwbouw, emoticon, whatsapp, ornament